6 aylık bebeklerde ek gıdaya geçiş sureci hakkında bilgi
6 aylık bebeklerde ek gıdaya geçiş sureci hakkında bilgi sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?
İşte Cevaplar
6 aylık bebeklerde ek gıdaya geçiş sureci hakkında bilgi sorusunun cevabı ;
İlk 6 ayda bebeğinizin ana besin ihtiyacı anne sütüdür. Bebekler 2 yaşına kadar anne sütüne ihtiyaç duymaya devam ederler. Fakat bu ihtiyaç 6. aydan sonra ek besinlerle desteklenir.
Ek besin dönemine geçene kadar sadece anne sütü ile beslenmiş bebeğiniz, 6. aydan sonra ek gıdalara geçebilir. Bu sayede bebeğiniz, hayatı boyuna tüketeceği besinlerle tanışmaya başlar .Ek besinlere geçiş dönemi 6. aydan sonra başlar. Bazı bebekler 6. ayında hemen ek besinlere adapte olabilirken bazı bebekler, henüz buna hazır olmayabilir.
Bebeğiniz anne sütüne ek olarak, ek besinleri almaya hazır olduğunu hareketleriyle belli edebilir. Bu dönemde onu iyi dinleyin ve verdiği ipuçlarına dikkat edin.
Dik oturması, masadaki yiyeceklere uzanması, sizin yediklerinize bakıp merak etmesi, hatta ağzını şapırdatıp yer gibi yapması, ek besin almaya hazır olduğunun göstergesidir.
Geleneksel olarak, meyve ve sebzeler bebeğe verilen ilk yiyeceklerden bazıları olurken, ilk deneme için besleyici yiyeceklerden bazıları da muz ve avokadodur.
Bebeğinizi yeni bir besinle tanıştırırken o besini en az 3 gün üst üste verin. Bu bebeğinizin hangi gıdalara alerjik olabileceğini tanımlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca, çocuğunuzun yemek yeme alışkanlıklarının çoğunun bebeklik çağında başladığını unutmayın.
6 AYLIK BEBEK BESLENME PROGRAMI
Bebeğinize il kez katı yiyecek veriyorsanız, günün erken saatinde vermenizi, böylece çocuğunuzun herhangi bir reaksiyonunu görmenizi öneriyoruz. Bebeğinize katı gıdalar verirken, dik bir şekilde mama sandalyesine oturduğundan emin olun. Bebeğinize besinleri verirken eczanelerde satılan yumuşak kaşıklardan kullanmanız gerekebilir. Genellikle birçok bebek heyecanla ağzını açacak ve kaşığı alacaktır. Bazıları küçük oyunlara ihtiyaç duyabilir. Bebeğiniz yemek istemiyorsa asla zorlamayın. 6 aylık bebek beslenme programı nasıl olur
MEYVE SULARI/PÜRELERİ
Mevsiminde hazırlanan sebze ve meyveler bebeğiniz için besleyici yiyeceklerdir. Muz, armut, elma, avakado ve şeftali iyi bir seçenek olabilir. Bebeğinize püre ve meyve suları hazırlayarak bebeğinizi katı gıdalara geçirebilirsiniz.
SEBZE ÇORBALARI
Bebeğinize havuç, balkabağı, kabak, patates ve yer alması verebilirsiniz. Bunları tek başına haşlayıp püre yapabilir veya 2-3 sebzeyi karıştırarak çorba elde edebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin çorbasına yağsız kuzu eti veya kıymayı bebeğinizin çorbalarına ve yemeğine ekleyebilirsiniz.
YUMURTA
Kahvaltılarında yumurta sarısına tuzsuz peynir, bebe bisküvisi, yarım çay kaşığı pekmez ilave ederek lezzetli bir kahvaltı ile bebeğinizi tanıştırabilirsiniz.
6 aylık bebek kahvaltısı örneği ;
Tam pişmiş yarım yumurta sarısı, yarım muz biraz kıvam alması için anne sütü, bir tatlı kaşığı lor peyniri, bir çay kaşığı tereyağ, bir çay kaşığı ceviz ezmesi. Tüm bu malzemeleri karıştırarak püre haline getirip bebeğinize ona uygun bir kaşıkla yedirebilirsiniz
UYARILAR:
- 5. aydan itibaren çay kaşığı ucuyla tadımlık yiyecekler verilebilir ve bu şekilde 6. ayda sıkıntı yaşama ihtimali azalır .
- 5. ayda kesinlikle bebeğinizin karnını tadımlıklarla doyurmaya çalışmayın.(Tadını sevse bile, sadece tattırıp, kaşığı çekin.) Örneğin; yumurta sarısını, yoğurdu, ıhlamuru, kızılcık suyunu, muzu, elmayı çay kaşığı ucuyla ağzına değdirin. İlk 3 gün kuralını uygulamayı unutmayın. 3 gün boyunca yumurta sarısını verin mesela ve böylece bebeğinizin hangi gıdaya alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz.
- Bebekler genellikle muzu çok seviyor, tüketim sıklığına dikkat edin. Çünkü kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz.Kabızlık sorunu yaşarsanız, yemeğinin içine zeytinyağı katabilirsiniz (1 tatlı kaşığı kadar)
- Sebze pürelerini 1 günlüğüne kavanozda saklayabiliyorken; kahvaltılıkları saklamayın . Çünkü içinde yumurta sarısı var. Bebeğinizin yumurta sarısını taze, günlük tüketmesi önemli.
- 1 yaşından önce yumurta beyazı kesinlikle vermiyoruz. Sadece yumurtanın sarısını veriyoruz.
- Kahvaltı denemeleriniz için öncelikle sade başlayın (2-3 malzeme gibi). Gün geçtikçe, çeşitlendirip, renklendirebilirsiniz.
- Tüm malzemeleri iyice ezmeyi unutmayın. Çünkü, bebeğinizin 6. ayında çiğneme ve yutma becerisi gelişmiş değildir. Bebeğiniz zorlanmasın yutarken.
- Tatlandırmak için pekmez ve taze meyveler kullandım. Kesinlikle şeker, bal kullanmıyoruz.
- Karışım fazla kıvamlı gelir de bebeğiniz yutamaz ise, su ile cıvıtabilirsiniz. Fazla cıvık olursa da, bebek bisküvisi ile katılaştırabilirsiniz.
- Bebeğinize ilk kez katı yiyecek veriyorsanız, günün erken saatinde vermenizi, böylece çocuğunuzun herhangi bir reaksiyonunu görmenizi öneriyoruz. Bebeğinize katı gıdalar verirken, dik bir şekilde mama sandalyesine oturduğundan emin olun.
- Bebeğinize besinleri verirken eczanelerde satılan yumuşak kaşıklardan kullanmanız gerekebilir.
Diğer Cevaplara Gözat
6 aylık bebekler için ek gıdaya geçiş süreci genellikle emzirme veya formula mamalarının yanı sıra ek gıdalar eklenerek gerçekleştirilir. Bebeklerin emzirme veya mamalarının yanı sıra, yavaş yavaş, küçük miktarlarda, süzme ek gıdalar eklenir.
Ek gıdaya geçiş sürecinde, bebekler ilk olarak süzme meyve ve sebzelerle başlar. Bu, bebeklerin mide-bağırsak sistemlerinin bu yeni tip yiyeceklere alışmasına ve sindirim sistemlerinin gelişmesine yardımcı olur. Bebeklerin sindirim sistemi henüz tam olarak gelişmediğinden, süzme gıdaların kullanımı önemlidir.
Daha sonra, bebeklerin diğer ek gıdaları deneyebilmeleri için pirinç, mısır, buğday gibi kabuklu gıdalar ve yumurta, tavuk, et gibi protein kaynakları eklenir.
Ek gıdaya geçiş süreci farklı bebekler için farklıdır ve her bebeğin ihtiyacına göre değişebilir. Bebeklerin ek gıdaya geçiş sürecinde herhangi bir sorun yaşadıklarını düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmanız önerilir.