Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Osmanlı divan üyesi kazaskerin görevleri

Sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?
7. Sınıf

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2023-10-19 07:14:52

    Cevap :

    Osmanlı Devleti'nde kazasker, şeri davalara bakan askeri hakimdir. Divan-ı Hümayun'un üyesi olan kazasker, devlet yönetiminde önemli bir rol oynamıştır.

    Kazaskerlerin görevleri şunlardır:

    1. Şeri davalara bakmak: Kazaskerler, İslam hukuku (şeri hukuk) kurallarına göre davalara bakarlardı. Bu davalar, miras, boşanma, nafaka, ticaret ve ceza davaları gibi çeşitli konuları kapsayabilirdi.
    2. Kadı ve müderris atamaları yapmak: Kazaskerler, kadıların ve müderrislerin atamalarından sorumluydu. Kadı, İslam hukukunu uygulayan hakimdir. Müderris ise, İslami ilimleri öğreten öğretim görevlisidir.
    3. Kadı kararlarını bozmak, değiştirmek ve yeni kararlar oluşturmak: Kazaskerler, kadıların verdiği kararları inceleyebilir ve gerekirse bozabilir, değiştirebilir veya yeni kararlar oluşturabilirlerdi.
    4. Divan-ı Hümayun'da şer-i meselelere bakmak: Kazaskerler, Divan-ı Hümayun'da şer-i meselelere bakmak ve padişaha danışmanlık yapmakla görevliydiler.

    Kazaskerler, genellikle yüksek eğitimli ve dini konularda bilgili kişilerden seçilirdi. Kazaskerler, Osmanlı Devleti'nin hukuk sisteminin önemli bir parçasıydı ve devlet yönetiminde önemli bir rol oynadılar.

    Osmanlı Devleti'nde kazaskerlik görevi 17. yüzyıla kadar iki yılda bir değiştirilirdi. Ancak, 17. yüzyıldan sonra kazaskerlik görevi ömür boyu yapılmaya başlandı.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2023-10-19 07:16:15

    Cevap :

    Osmanlı divan üyesi kazaskerin görevleri şunlardır:

    1. Divan-ı Hümayun'da yer almak: Kazasker, Osmanlı Devleti'nin en yüksek yargı organı olan Divan-ı Hümayun'da bir üye olarak görev yapardı.

    2. Hukuki konularda yetki sahibi olmak: Kazaskerler, hukuki konularda yetkiliydi ve dini hukukun yürütülmesinden sorumluydu. Özellikle şer'i hukuk alanında kararlar verirlerdi.

    3. Fetva vermek: Kazaskerler, Divan-ı Hümayun'da alınan kararların İslamiyet'e uygunluğunu değerlendirir ve fetva verirdi.

    4. Kadılar ve yargı sistemiyle ilgilenmek: Kazaskerler, kadılar ve yargı sistemiyle ilgili konuları denetler ve yönlendirirdi. Kadıların sicillerini inceleyerek adaletin sağlanmasına katkıda bulunurlardı.

    5. Askeri mahkemelerde görev almak: Kazaskerler, askeri mahkemelerde de görev alır ve askeri suçlarla ilgili davaları görürlerdi.

    6. İdari görevlerde bulunmak: Kazaskerler, bazen idari görevlerde de yer alır ve devletin yönetimine katkıda bulunurlardı.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2023-10-19 07:17:08

    Cevap :

    KADIASKER (KAZASKER) GÖREVLERİ:

    Osmanlı Devleti'nde askerî ve hukukî işlerden sorumlu olan(bugünkü adalet bağanlığı gibi) kadıaskerlik teşkilâtı gerek kelime gerekse meslek olarak uzun bir geçmişe sahiptir. Hz. Ömer tarafından ordugâh şehirlerine tayin edilen kadılar sivil olmaktan ziyade askerî bir hüviyet taşıyorlardı. Bu sebeple kadıaskerliğin Hz. Ömer tarafından kurulduğu belirtilmektedir. Abbasîlerde de görülen bu mansıb (makam rütbe) Harzemşahlarda Anadolu Selçukluları’ nda Eyyûbîler'de Memlûklülerde ve hatta Karamanlılarda da vardı.

    Kadıaskerlik Osmanlı ilmiye teşkilâtı içinde önemli bir mevki idi. Kadıasker terkibindeki "asker" kelimesi müessesenin özelliği açısından önem taşır. Zira Şeyhülislâmlıktan takriben bir asır kadar önce (80 sene) kurulmuş olan müessesenin kuruluşunda devletin asker ve onların ihtiyaçlarını karşılamada titizlikle hareket ettiğini göstermektedir. Bununla beraber Divân-ı Hümâyun âzâsı olan kadıaskerin vazifeleri sadece askerî saha ile sınırlı değildi. Kadıaskerler aynı zamanda bütün sivil ve adlî işlere de bakıyorlardı. Onlar belli seviyedeki bazı kadı ve nâiblerin tayinlerini de yapıyorlardı. Divan toplantılarında vezir-i âzamın sağında vezirler solunda da kadıaskerler yer alırdı.

    Fâtih Sultan Mehmet’in son senelerine kadar yalnız bir kadıaskerlik vardı. Hududların genişlemesi ve işlerin çoğalması yüzünden 1481 yılında biri Rumeli diğeri Anadolu olmak üzere ikiye ayrıldı ve Osmanlı saltanatının sonuna kadar devam etti.
    Protokole göre daha üstün addedilen Rumeli kadıaskerleri ile daha aşağı bir mevkide bulunan Anadolu kadıaskerinin vazifeleri kanunnâmelerle belirlenmişti. Buna göre Anadolu'da bulunan müderris ve kadıların tayini Anadolu kadıaskerinin Rumeli'de bulunan müderris ve kadıların tayini de Rumeli kadıaskeri tarafından yapılmaktaydı. Görüldüğü gibi müessesenin görevleri eğitim ve yargı teşkilatının idaresi ordu ve askerî zümrenin gerek barış gerekse savaş sırasında hukûkî ihtilaflarının (ayrılık) giderilmesi ve davalarının görülmesi şeklinde iki ana grupta toplanabilir.

    Divân'daki davaları dinleyen kadıaskerler Salı ve Çarşamba hariç olmak üzere her gün kendi konaklarında divân kurup kendilerini ilgilendiren şer'î ve hukukî işlere bakarlardı. Kadıaskerlerden her birinin tezkireci rûznamçeci matlabçi tatbikçi mektupçu ve kethüda olmak üzere yardımcıları bulunurdu. Ayrıca her birinin davalı ve davacıyı divâna getiren yirmişer yardımcısı bulunmaktaydı.

    Padişah sefere çıktığı zaman kadıaskerler de onunla birlikte giderlerdi. Padişah sefere gitmediği takdirde onlar da gitmezlerdi. Bu durumda şer'î muameleleri görmek üzere onların yerine "ordu kadısı" tayin edilip gönderilirdi. Aynı şekilde padişahlar Edirne'ye gittikleri zaman onlar da padişahla birlikte gider ve akdedilen divân oturumlarına iştirak ederlerdi.
    Bu müessese Osmanlı Devleti'nin sonuna kadar devam etmiş Osmanlı hükümeti ile birlikte o da tarihe mâl olmuştur.

    Kaynak: https://divan-uyelerinin-gorevleri.nedir.org/
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.